Adviseer de adviseur: meerwaarde bieden door samenwerking

Al jaren deel ik lief en leed met een ingenieur. Ingenieur komt van het Latijnse ingenium, wat onder meer vindingrijkheid, talent en verstand betekent. Is een ingenieur daarom een innovatief persoon? Ik verkeerde in de veronderstelling dat ingenieurs per definitie twee rechter handen hebben en problemen met defecte vaatwassers, weigerende WiFi verbindingen of gebroken fietskettingen eigenhandig oplossen. Helaas blijkt dat in huize Reijnen niet waar te zijn. Om defecte apparatuur weer aan de praat te krijgen, moet er eerst “een mannetje langskomen”. Is mijn echtgenoot daarom niet innovatief? Integendeel: er voor kiezen om een specialist in te schakelen is wat mij betreft het begin van innovatie. De vaatwasser wordt vakkundig gerepareerd, de WiFi werkt weer en de fiets kan weer gebruikt worden. Ondertussen doet mijn man dingen die hij goed kan: onze kinderen bijspijkeren bij wis- en natuurkunde.

Boring is the new sexy

Steeds vaker wordt aan een adviseur gevraagd wat zijn of haar meerwaarde is? Naar mijn mening is die niet het aandragen van spectaculaire nieuwe plannen, maar eerder het kritisch beoordelen van nieuwe plannen. Analytisch, empatisch, nauwkeurig en resultaatgericht. Niet bepaald de meest sexy en happening talenten volgens sommigen. Een goede adviseur levert ondersteuning door goed te luisteren en door te vragen, de belangen van de ondernemer te achterhalen en deze verbinden met de inhoud van hun eigen expertise. Daarbij is het van belang dat een adviseur zich bewust is van zijn eigen beperkingen: hij moet regelmatig de afweging maken of er ‘een mannetje langs moet komen’.

Meerwaarde bieden door samenwerking

Door duidelijk te maken dat je zelf niet over de vereiste specialistische kennis beschikt en gelijktijdig er voor te zorgen dat de ondernemer wel met de juiste persoon aan tafel komt, bied je meerwaarde. De samenwerking tussen de adviseurs van De Breed en ESJ is daarvan een exponent. Tijdens de ontwikkeling van de Innovatiedesk boden alle betrokkenen elkaar een kijkje in hun keuken en gaven feedback op elkaars werkwijze. Dat werkt verfrissend. Beide teams weten hierdoor op welke manier ze complementair aan elkaars kennis en vakgebied zijn. Daardoor kunnen we ondernemers een breder pakket aan kennis leveren. Innovatief of niet? Het eindoordeel is aan de klant!

Gastblog door Brigitte Reijnen van ESJ Accountants en belastingadviseurs